Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                  
Ιούλιος 2011

1.- Με το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, έχοντας επί της ουσίας τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ολιγαρχίας, κλιμακώνει τον πόλεμό της σε βάρος του λαού.
Η νέα καταιγίδα των φρικτών αντιλαϊκών μέτρων, περιλαμβάνει :
Καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 στα 8.000 ευρώ με παράλληλη επιβολή νέων φόρων, έκτακτη εισφορά για όλα τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, παραπέρα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών με μισθό 20% χαμηλότερο από την ΕΓΣΣΕ, ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέο τσεκούρωμα στις κοινωνικές δαπάνες, καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων κλπ., νέο ξεπούλημα «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, παρέχει προκλητικές φοροαπαλλαγές και «κίνητρα» στο μεγάλο κεφάλαιο, π.χ. με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από 25% σε 20%, σκοπεύοντας μάλιστα να τον μειώσει κι άλλο! Μόνο για τη «στήριξη» των Τραπεζών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την προηγούμενη της ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν δώσει περίπου 100 δισ. ευρώ!
Απαντά με τρομοκρατία και καταστολή στους δίκαιους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, όπως στην 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις 28-28 Ιουνίου, που εξαπέλυσε ένα όργιο αστυνομικής βίας, πνίγοντας με τα χημικά και κάνοντας «γης Μαδιάμ» το κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας προβοκάτορες δήθεν «αντιεξουσιαστές», ακροδεξιούς, ακόμη και ανθρώπους του υποκόσμου!
Με τη δικαιολογία του εξωτερικού χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την καταβολή των δόσεων του δανείου, που θα δοθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στο λαό, πραγματοποιείται ένας πρωτοφανής εκβιασμός σε βάρος του ελληνικού λαού που δεν έχει τέλος, για να αποσπάσουν τη συναίνεση και την υποταγή του σε κάθε νέο, ακόμη πιο βάρβαρο και σαρωτικό σφαγιασμό των δικαιωμάτων του.
         
2.- Η πολιτική αυτή που καταδικάζει στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανασφάλεια το λαό, έχει επιπτώσεις και εξειδικεύεται και στο χώρο της Δικαιοσύνης, που γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική (συνεχής κήρυξη απεργιών ως παράνομων, διώξεις αγωνιστών κ.ά.)  αλλά και απρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα (αύξηση παραβόλων, συρρίκνωση δικονομικών δικαιωμάτων, προσδιορισμός εργατικών υποθέσεων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας μετά από 3 χρόνια! κ.ά.).
Πλήττει τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των οποίων μειώνεται το εισόδημα και χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας, υποβαθμίζεται η ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψή τους, όλο και περισσότεροι (πάνω από 30%!) αδυνατούν να καλύψουν τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές τους, οφείλοντας εισφορές 1-5 ετών, ενώ με το μεσοπρόθεσμο αποφασίστηκαν και νέες αυξήσεις των εισφορών.
Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και ιδίως οι κλάδοι υγείας του, όπως φυσικά και τα άλλα κοινωνικά ταμεία των εργαζομένων, οδηγείται από τις πολιτικές της κυβέρνησης-τρόικας-πλουτοκρατίας, σε οικονομική ασφυξία, αφού δεν του αποδίδεται η κρατική χρηματοδότηση για τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν εγκρίθηκε ούτε ο μειωμένος σε σχέση με πέρυσι προϋπολογισμός του! Συγκεκριμένα, ενώ η πρόβλεψή του για τους κλάδους υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί έστω στοιχειωδώς στις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ασφαλισμένων, ήταν για φέτος 259 εκ. ευρώ, το Υπουργείο ενέκρινε μόνο 150 εκ. ευρώ, δηλαδή διέταξε περικοπή 109 εκ ευρώ!, γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες στην παροχή των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών του.      
Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δέχονται αλλεπάλληλες εξοντωτικές φοροεπιθέσεις: Επιβολή ΦΠΑ 23%, εκβιαστική περαίωση, στόχευση για είσπραξη προκαταβολής φόρου 15% επί του συνόλου των αμοιβών με βάση τον τελευταίο φορολογικό Νόμο 3943/2011, αντί επί των ποσών των γραμματίων προείσπραξης όπως ίσχυε, ενώ με το «μεσοπρόθεσμο» επιβάλλεται «τέλος επιτηδεύματος»- χαράτσι 400 με 500 ευρώ το χρόνο (300 ευρώ μόνο για φέτος).
Ολα αυτά εξελίσσονται μέσα στο ζοφερό φόντο της «απελευθέρωσης» της εισόδου του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών που θα έχει σοβαρές, ακόμη και εξοντωτικές συνέπειες σε βάρος μας. Ήδη, από 4-7-2011 άρχισε η ισχύς των διατάξεων του σχετικού Ν.3919/2011, ενώ προετοιμάζεται η έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών ΠΔ και ΥΑ. Με βάση το νέο νόμο, καταργούνται οι τοπικοί περιορισμοί άσκησης του επαγγέλματος, οι ελάχιστες αμοιβές (διατηρούνται μόνο ως «νόμιμες» που μπορούν να παρακάμπτονται με γραπτή συμφωνία) και τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής. Τα τελευταία, αντικαθίστανται από υποχρεωτική εισφορά του δικηγόρου προς τα Ταμεία και το Σύλλογό του (με την απειλή μάλιστα προστίμου έως 20.000 ευρώ και πειθαρχικής ποινής προσωρινής παύσης σε περίπτωση μη καταβολής της), η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την αμοιβή του, με βάση ποσοστά επί «τιμών αναφοράς». Τα ΠΔ και οι ΥΑ που θα εκδοθούν, απλώς θα καθορίζουν το εκάστοτε ύψος τους, καθώς και αυτό των εφαρμοζόμενων νόμιμων αμοιβών, όταν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία.  
 3.- Μπροστά σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, η παράταξή μας,  απευθύνει νέο πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα στους δικηγόρους που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, για την οποία είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.
Καλούμε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να βγάλουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους, να αντιταχθούν στις θέσεις και την πρακτική των άλλων παρατάξεων που στηρίζουν επί της ουσίας αυτήν την πολιτική ή προτείνουν μια παραλλαγή της. Να καταδικάσουν τη στάση της πλειοψηφίας των διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων, όπως αυτή του ΔΣΑ που παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της παράταξής μας αρνήθηκε προκλητικά να πάρει μέρος στις πρόσφατες  πανελλαδικές απεργίες των εργαζομένων, ενώ από την άλλη μεριά συμμετέχουν σε στημένους διαλόγους-κοροϊδία με την κυβέρνηση, σε επιτροπές (όπως η λεγόμενη επιτροπή Βροντάκη), των οποίων τα πορίσματα είναι προαποφασισμένα. Να μην εγκλωβιστούν στις εξευτελιστικές, αποπροσανατολιστικές και συντεχνιακές αντιπαραθέσεις μεταξύ δικηγορικών συλλόγων των μεγάλων πόλεων και επαρχιακών συλλόγων για το ποιος σύλλογος θα εισπράττει την εισφορά του δικηγόρου, που παρακολουθήσαμε στην προτελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των ΔΣ.
Είναι καιρός να πάψουμε να είμαστε θεατές των εξελίξεων! Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα στη συνείδησή μας! Αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους στην πράξη! Παίρνουμε μαχητικά μέρος στους λαϊκούς αγώνες, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τα αντιμονοπωλιακά κινήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των γυναικών, των σπουδαστών, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Για τη ριζοσπαστική φιλολαϊκή διέξοδο της χώρας, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Για μια άλλη ανάπτυξη, σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, χωρίς μονοπώλια, όπου τα μέσα παραγωγής και την εξουσία θα έχει ο ίδιος ο λαός.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
- Κατάργηση του Ν. 3845/2010 που επιβάλλει το αντιλαϊκό Μνημόνιο, καθώς και του νόμου για το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα και του «εφαρμοστικού» του νόμου που ψηφίστηκαν πρόσφατα.  Κατάργηση του Ν. 3844/2010 που ενσωματώνει την Οδηγία Μπολκενστάιν για την ελεύθερη εγκατάσταση επιχειρήσεων, κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών και του πρόσφατου Ν. 3919/2011 που θεσπίζει μέτρα «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος με την κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αμοιβών, των γραμματίων προείσπραξης, της τοπικής αρμοδιότητας των δικηγορικών συλλόγων.
- Καμία άλλη αύξηση στους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ. Μείωση και κατάργησή τους στα είδη και τις υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. ΄Οχι στην καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και την έκτακτη εισφορά. Αφορολόγητο 20.000 ευρώ ατομικό, 40.000 οικογενειακό και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί. Άμεση φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αποκλειστικά με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, όπως προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία. Αποσύνδεση της δυνατότητας θεώρησης βιβλίων και στοιχείων από την ενημερότητα της καταβολής των ατομικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και της περαίωσης για το κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής συνέπεια για όσους αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό της περαίωσης. Όχι στο νέο χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος».
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά δημόσια και καθολική ασφάλιση, δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια περίθαλψη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Πλήρη σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μετά από 30 χρόνια εργασίας ή στην ηλικία των 60 ετών για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων και παλαιών ασφαλισμένων. Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Όχι στην περικοπή των δαπανών για την υγεία, στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην αφαίρεση εξετάσεων και φαρμάκων από τη συνταγογράφηση.
- Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών σε άλλους δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες. Υπαγωγή τους στο καθεστώς των έμμισθων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Σε κάθε περίπτωση, ο μισθός τους δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 1.700 ευρώ, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις επιστημονικές υπηρεσίες τους. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Κάλυψη των 2/3 της εισφοράς τους από τον εργοδότη.
- Κατάργηση της άσκησης και ένταξή της στις προπτυχιακές σπουδές, με σταδιακή μείωσή της. Ελάχιστος μισθός 1.200 ευρώ. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη. Όχι στη χρησιμοποίηση των ασκούμενων ως «ευέλικτου» υπαλληλικού δυναμικού για την κάλυψη κενών σε ασφαλιστικά ταμεία και δικαστήρια.  
-Μέτρα για την ενίσχυση των γυναικών δικηγόρων, ιδιαίτερα των μητέρων. Επιδοτούμενη άδεια κύησης και λοχείας.
-Κατάργηση της υπεροχής του ευρωενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού.
- Κάλυψη των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών, αναβάθμιση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων. Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης που έμμεσα ιδιωτικοποιεί τη Δικαιοσύνη.
               - Δραστική μείωση αντί για την εφαρμοζόμενη συνεχή αύξηση της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου σε όλες τις εργατικές διαφορές, ανεξάρτητα από το ύψος της απαίτησης. Κατάργηση της εξωφρενικής αύξησης στο παράβολο της μήνυσης και της παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινική δίκη. Όχι στην επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Απαλλαγή από κάθε είδους κρατικά παράβολα και τέλη των ανέργων και αναλογική ελάφρυνση στους εισοδηματικά αδύνατους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Όχι στη συρρίκνωση των δικονομικών δικαιωμάτων ως μέσο για την «επιτάχυνση» δήθεν της απονομής της Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε με τους πρόσφατους νόμους (3900/2010 για τη διοικητική δίκη και 3904/2010 για την ποινική δίκη) και ετοιμάζεται να ψηφιστεί με το νέο νόμο για την πολιτική δίκη (π.χ. ίδρυση μονομελών εφετείων) .

-Παύση της καταστολής και ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων, των διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Κατάργηση των «τρομονόμων», του «κουκουλονόμου» και όλης της αντιδραστικής «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας.  Παύση των διώξεων σε βάρος αθώων μεταναστών. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της διαδήλωσης. Υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.


Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ Αγώνας μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα

Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αγώνας μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα
Πιστή στις διακηρύξεις της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» πραγματοποίησε χτες συγκέντρωση στα γραφεία του ΔΣΑ, όπου ανέπτυξε τις θέσεις της για τα προβλήματα του κλάδου και άκουσε τις γνώμες και απόψεις των δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Αγγ. Βρεττός την τακτική αυτή θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα η παράταξη και κάθε δίμηνο θα πραγματοποιεί ανοικτή συγκέντρωση, ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη.
Ο Αγγ. Βρεττός αναφέρθηκε στα προβλήματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων από τη νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει το «μεσοπρόθεσμο» και ο εφαρμοστικός νόμος. Επεσήμανε τη ζοφερή κατάσταση που δημιουργείται από την «απελευθέρωση» της εισόδου του μεγάλου κεφαλαίων στο χώρο των νομικών υπηρεσιών που θα έχει εξοντωτικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. Σε οικονομική ασφυξία οδηγείται το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τρόικας, καθώς δεν του αποδίδεται η κρατική χρηματοδότηση για τους νέους ασφαλισμένους. Ο Αγγ. Βρεττός τόνισε ότι δεν εγκρίθηκε ούτε καν ο μειωμένος σε σχέση με πέρσι προϋπολογισμός του. Οπως είπε, ενώ η πρόβλεψή του για τους κλάδους Υγείας ήταν για φέτος 259 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ασφαλισμένων, το υπουργείο ενέκρινε μόνο 150 εκατ.
Σ' αυτή τη φάση που εκδηλώνεται η ολόπλευρη επίθεση από κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία, οι αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως είπε ο Αγγ. Βρεττός, δεν πρέπει να μείνουν θεατές των εξελίξεων. «Παίρνουμε μαχητικά μέρος στους λαϊκούς αγώνες, είπε, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, τα αντιμονοπωλιακά κινήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Για τη ριζοσπαστική φιλολαϊκή διέξοδο της χώρας, με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Τα προβλήματα των δικηγόρων που εργάζονται στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες έθεσε η Ελ. Μόκα, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.
Σήμερα η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στις 8.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο Ταμείο Πρόνοιας και μεθαύριο Παρασκευή στις 10.00 π.μ. στο Ταμείο Νομικών, ενώ στις 20 Ιούλη θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία.

Copyright © 1997-Fri Jul 15 11:38:57 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑ [12 ΑΠΟ 20]

ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» Το ελληνικό Λιμενικό σταμάτησε δύο πλοία

Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
Το ελληνικό Λιμενικό σταμάτησε δύο πλοία
Πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Ισραήλ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια η ελληνική κυβέρνηση
Ενα από τα πλοία του στολίσκου, που επέστρεψε στο Πέραμα
Εφαρμόζοντας τη συμφωνία με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Λιμενικού, σταμάτησε, χτες το απόγευμα, και το πλοίο «Ταχρίρ» που συμμετέχει στο στολίσκο «Ενα Καράβι για τη Γάζα» με υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης με δεκάδες Καναδούς. Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο του στολίσκου που σταματούν οι ελληνικές λιμενικές αρχές. Την Παρασκευή, είχε υποχρεωθεί να επιστρέψει στο Κερατσίνι, από όπου είχε αποπλεύσει, το πλοίο «Θάρρος της Ελπίδας», στο οποίο επέβαιναν 46 άτομα, κυρίως Αμερικανοί. Εκπρόσωπος των διοργανωτών κατήγγειλε ότι στα φουσκωτά του Λιμενικού επέβαιναν πάνοπλοι άνδρες που τους σκόπευαν. Το Σάββατο συνελήφθη ο 68χρονος πλοίαρχος του πλοίου, ο οποίος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία, για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί σήμερα. Η καμπάνια «Ενα Καράβι για τη Γάζα» καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι «εκτελεί εντολές της ισραηλινής ηγεσίας» και επανέλαβε τις κατηγορίες περί δολιοφθοράς κατά πλοίου της καμπάνιας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Φιλειρηνιστές ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Ευθυγράμμιση με το Ισραήλ
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ετοιμότητά του «να αναλάβει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρει ο στολίσκος στη Γάζα», μετά από ένα λογύδριο περί «αναγνώρισης της αναγκαιότητας άρσης του εμπάργκο κατά της Γάζας και αναθέρμανσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας». Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, «η Ελλάδα υιοθετεί υπεύθυνη στάση», ισχυριζόμενος ότι στόχος είναι «ν' αποφευχθούν τα αιματηρά περσινά γεγονότα» (όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στη ναυαρχίδα του πρώτου στολίσκου στις 30 Μάη, στο τουρκικό επιβατηγό «Μαβί Μαρμαρά» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά Τούρκοι, να τραυματιστούν δεκάδες και να συλληφθούν σχεδόν όλοι οι ακτιβιστές).
Ανάλογη άποψη διατύπωσε και το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ), που υιοθέτησε την πρόταση μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας διά μέσου των χερσαίων περασμάτων της Γάζας, κάτι που υποστήριξε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος είχε, εξαρχής, επαναλάβει την ισραηλινή θέση ότι «τέτοιου είδους εγχειρήματα όπως ο στολίσκος μπορούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της έντασης», δίνοντας έτσι «κάλυψη» στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Εννοείται ότι κανένας από αυτούς δεν έθιξε το κομβικό ζήτημα της ισραηλινής κατοχής και του, επί της ουσίας, συνεχιζόμενου φονικού εμπάργκο κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, το οποίο από κοινού με την ισραηλινή ηγεσία επιβάλλουν.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ικανοποιήσει πολύ την ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» αναφέρει: «Ο Νετανιάχου επενδύει στις σχέσεις του με την Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο και το ρίσκο του απεδείχθη επικερδές, καθώς η Ελλάδα εμπόδισε την αναχώρηση των πλοίων του στολίσκου από τα λιμάνια της προς τη Γάζα». Γι' αυτό και αναφερόμενος στην «ισραηλινή διπλωματική επιτυχία» της παρεμπόδισης του στολίσκου, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στον Γ. Παπανδρέου.
«Απάνθρωπη ενέργεια», χαρακτήρισε την απαγόρευση του απόπλου η «Χαμάς» που κυβερνά τη Γάζα. Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς ενημερώθηκε, από τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόταση χερσαίας μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας και για τα τεκταινόμενα με το στολίσκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Αμπάς «θεώρησε θετική την ελληνική πρόταση».

Copyright © 1997-Tue Jul 05 12:12:39 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ