Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψήφο στην Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων
Την ψήφο των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των έμμισθων, των νέων και των γυναικών δικηγόρων διεκδικεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στις εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Είναι η μοναδική παράταξη που αγωνίζεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη συνδικαλιστική αντίληψη, με αταλάντευτη συνέπεια και σε συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της συνεχώς εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.
Οπως αναφέρει και στη διακήρυξή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων δεν υπόσχεται παραδείσους, εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες, μόνο με επισκέψεις, υπομνήματα και «ξεσκονίσματα» σε υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Οι λύσεις που προτείνει η Αγωνιστική Συσπείρωση περνούν μέσα από τη μεγαλύτερη συστράτευση, από την αγωνιστική στάση ζωής και δράσης που δε θα παγιδεύεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της θυσίας που πρέπει να δεχθούν οι δικηγόροι.
Ολα αυτά τα χρόνια, η Αγωνιστική Συσπείρωση στο μέτρο των δυνάμεών της ανέδειξε τα ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές ελευθερίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Στάθηκε αλληλέγγυα στο πλάι των διωκόμενων εργαζόμενων. Ξεσκέπασε τις κυρίαρχες παρατάξεις και το ρόλο τους που καταδίκασαν το δικηγορικό συνδικαλισμό σε αδράνεια, ανοιχτά υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια αγωνιστικής δράσης και συλλογικής έκφρασης και καλλιέργησαν τον εφησυχασμό.
Οι δικηγόροι, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές και υπερψηφίζοντας την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων ενισχύουν το ριζοσπαστικό και αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

Copyright © 1997-Sat Feb 26 11:15:13 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΣΤΡΑ ΑΠΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΖΟΝΤΑΙ!

Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΙΩΤΗΣ
Φουσκώνει το ποτάμι της αντίστασης και της ανυπακοής
Ολόκληρη η κεντρική ομιλία στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση, στην πλατεία Ομόνοιας
«Συναγωνιστές και συναγωνίστριεςΝέες και Νέοι
Στη συγκέντρωσή μας, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕΠαναγροτικής Αγωνιστικής ΣυσπείρωσηςΜετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της ελπίδας και της προοπτικής, έφτασε ένα μήνυμα ξεχωριστό από ένα νεαρό Ισπανό. (ΠΑΣΕΒΕ), της (ΠΑΣΥ), του
Ενα μήνυμα συγκινητικό, φλογερό, γεμάτο δύναμη. Σας το μεταφέρουμε και σας καλούμε να δώσετε προσοχή. Αξίζει να μπει στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας.
Το μήνυμα από την Ισπανία
Υπογράφεται ως εξής : "Ενας νέος που δεν έχει μέλλον και το μόνο που του μένει είναι ο αγώνας". Είναι ένα δικό μας παιδί. Είναι ανάμεσά μας και ας βρίσκεται μακριά, στην Ισπανία. Είναι η φωνή πολλών παιδιών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου.
Το μήνυμα που μας στέλνει λέει τα παρακάτω:
"Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είσαστε ένα παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης και κατανόησης μιας και ήδη έχετε καταλάβει ποια είναι η κατάσταση και είσαστε ικανοί να οργανωθείτε για να υπερασπίσετε αυτά που είναι δικά σας. Να συνεχίσετε να χτίζετε το μέλλον σας και να δείξετε στην κυβέρνησή σας και στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ένωση ότι δεν πρόκειται να σκύψετε το κεφάλι, ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε και ότι είσαστε σε θέση να προβάλετε μιαν άλλη λύση σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα.
Είστε ένα παράδειγμα προς μίμηση, είσαστε η ελπίδα πολλών ανθρώπων που πιστεύουν σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, πιο δίκαιο. Είσαστε το έναυσμα που χρειαζόμαστε εδώ στην Ισπανία, για να αναζωπυρώσει την ελπίδα και τον αγώνα του λαού μου και σε όλη την Ευρώπη".
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
*
Σας καλούμε να υπογράψουμε και να στείλουμε όλοι μαζί τη δική μας απάντηση.ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
Το μέλλον που σου στερούν σύντροφε από την Ισπανία, το μέλλον που στερούν από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι στα χέρια μας. Θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσον το δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Σε έναν κόσμο που θα έχει σημαία του, το όλοι για έναν και ένας για όλους. Σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς κρίσεις.
Δε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της βαρβαρότητας να βυθίσουν τα παιδιά μας στην απόγνωση, στη σαπίλα του καπιταλισμού.
Δε θα συμβιβαστούμε ούτε στιγμή με τη δικτατορία του κεφαλαίου.
Μπορεί οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι να θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα και να περάσουν αλυσίδες στην εργατική τάξη. Μπορεί να θέλουν τα παιδιά μας να ζήσουν χωρίς δικαιώματα, σκλάβοι στον 21οαιώνα.
Μα, δε θα μπορέσουν ποτέ να μας περάσουν αλυσίδες στο μυαλό και την καρδιά μας. Δε θα μπορέσουν ποτέ να φυλακίσουν τη σκέψη μας.
Θα έρθει η ώρα, και δε θα έρθει από μόνη της, γι' αυτό εργαζόμαστε καθημερινά, που θα σπάσουμε τις αλυσίδες, που θα επανακτήσουμε όχι μόνο όλα όσα μας αφαιρούν σήμερα, αλλά και θα γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε.
Ξέρουμε πως αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, πως θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και πολλές θυσίες. Αυτό, άλλωστε, διδάσκει η Ιστορία της τάξης μας, πως ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με ιδρώτα, πόνο και αίμα.
Μήτρα της αντιλαϊκής πολιτικής η καπιταλιστική ιδιοκτησία
Ξέρουμε πως δεν αρκούν κάποιες "στρακαστρούκες" και σπασμωδικές ενέργειες. Ο αγώνας αυτός θα κριθεί από την υπεροχή του συσχετισμού των δυνάμεων που πρέπει να γείρει αποφασιστικά υπέρ της λαϊκής συμμαχίας. Από τη δύναμη της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, αλλά και του σωστού προσανατολισμού. Από την ικανότητα του κινήματός μας στο σωστό χρόνο να κινητοποιεί χιλιάδες εργαζόμενους με σωστά αιτήματα και να επιλέγει και το χρόνο και τις μορφές πάλης που θα επιτίθεται.
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Νέοι και Νέες
Στη σημερινή μας συγκέντρωση είμαστε δεκάδες χιλιάδες. Πολλοί περισσότεροι από την προηγούμενη συγκέντρωσή μας.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ. ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.
Αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τα σχέδια που έχει ετοιμάσει και έχει σε εξέλιξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την οριστική κατάργηση του 8ωρου, της κυριακάτικης αργίας.
Σας καλούμε σε διαρκή αγώνα, εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, να ορθώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης.
Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των νέων ζευγαριών με βάση τις προτάσεις μας. Δεν πρέπει και δε θα επιτρέψουμε παραπέρα υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών.
Νέοι και Νέες
Το κίνημά μας έρχεται από πολύ μακριά και τραβά για πολύ μακριά.
Δε θα σταματήσουμε μέχρι να ανατρέψουμε όχι μόνο μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αλλά την ίδια την μήτρα που τα γεννά - την καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Οσοι νομίζουν ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε τη "σιδερένια φτέρνα" των μονοπωλίων με σπασμωδικές, ασυντόνιστες και πρόχειρες ενέργειες δεν έχουν ιδέα από ταξική πάλη ή κοροϊδεύουν.
Αλήθεια, όσοι μας καλούν να περιορίσουμε τον αγώνα ως το να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τι προτείνουν να μπει στη θέση της; Χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Να φύγει ο Μουμπάρακ, όπως έγινε στην Αίγυπτο και να έρθει ένας άλλος Μουμπάρακ; Το πρόβλημα για το λαό δεν είναι να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και να παραμείνουν στη θέση τους τα μονοπώλια, αλλά να αλλάξει χέρια η εξουσία.
Αγώνας για άλλη πολιτική, για εργατική λαϊκή εξουσία. Αν δεν υπάρχει τέτοιος προσανατολισμός, οι αγώνες θα οδηγούνται σε αδιέξοδο, θα ξεφουσκώνουν.
Αρνούμαστε τη νομιμότητα της εξαθλίωσης
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, νέες και νέοι.
Ούτε λίγο - ούτε πολύ, κατηγορούν το κίνημά μας, ως ένα κίνημα εκτός ορίων και νόμων και πολλοί είναι αυτοί που κραυγάζουν πως πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα.
Νομιμότητα ενάντια:
Στο ναυτεργάτη που διεκδικεί αξιοπρεπές μεροκάματο.
Στον εργαζόμενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εναντιώνεται στο άθλιο κυβερνητικό νομοθέτημα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, της αύξησης των εισιτηρίων και της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του.
Στο σπουδαστή και το φοιτητή, που απαιτεί σύγχρονη δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία.
Σε κάθε ελευθεροεπαγγελματία βιοτέχνη και μικρό έμπορο που εναντιώνεται στην επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών στην άγρια φορολογία.
Στον αγρότη που τον ξεκληρίζουν και που παλεύει να μείνει στη γη του, να μπορεί να ζει από τη δουλειά του.
Στον κάτοικο της Κερατέας, που αμύνεται ενάντια στα σχέδια που κάνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών μια χρυσοφόρα "μπίζνα" για κάποιους μεγαλοκαπιταλιστές.
Σε όσους ανοίγουν τις μπάρες στους δρόμους αρνούμενοι να πληρώσουν τα χαράτσια που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεργολάβοι.
Σκόπιμα τσουβαλιάζουν τη μαζική λαϊκή αντίσταση και την ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική τους με τους προβοκάτορες που ανθούν στους μηχανισμούς του κράτους και των εργοδοτών για να πείσουν για το πόσο αναγκαίο είναι να επιβληθεί η νομιμότητά τους, δηλαδή το τσάκισμα του κινήματος.
Αρνούμαστε τη νομιμότητα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών να μας επιβάλουν μισθούς Ινδίας και Κίνας για να αυξήσουν τον πλούτο που έχουν στις ελβετικές τράπεζες.
Πλούτος που ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ποιος νόμος και ποια νομιμότητα επιβάλλει ο άνεργος να ζει με ψίχουλα, ο συνταξιούχος να στέκεται με τις ώρες στις ουρές, να πληρώνει χρυσάφι για το φάρμακο που έχει ανάγκη για να γιατρευτεί, ο ανασφάλιστος να μην έχει γιατρό, να πληρώνουμε για να μορφώσουμε τα παιδιά μας;
Το δικό τους κάλεσμα στη νομιμότητα αφορά τη διατήρηση και την αύξηση των άνομων κερδών τους και της εξουσίας τους.
Το δικό μας σύνθημα, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική στους αντιλαϊκούς τους νόμους, αφορά άμεσα τη ζωή μας, την επιβίωσή μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Μας καλούν να δείξουμε υπευθυνότητα, να καθίσουμε στο τραπέζι να κάνουμε διάλογο, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά και στις κορυφαίες οργανώσεις των άλλων εκτός της εργατικής τάξης κινημάτων.
Μας καλούν να μην είμαστε αδιάλλακτοι, να συναισθανθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης, να βάλουμε πλάτη να ξεπεραστεί η κρίση, με θρασύτητα μας χρεώνουν και την ευθύνη για την κρίση λέγοντάς μας ότι τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε με δανεικά και πως μαζί τα τρώγαμε.
Εχουμε απορρίψει άπαξ και διά παντός τα κηρύγματα των κοινωνικών διαλόγων και της συναίνεσης. Τα παραμύθια ότι η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου μπορεί να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.
Τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ακριβά αυτά τα παραμύθια και τις αυταπάτες. Αποτέλεσμα αυτών των διαλόγων και αυτής της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και των κερδών είναι:
Τα χαμένα δικαιώματα και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
Η επιδείνωση της θέσης των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν τεράστιες ευθύνες. Συμφωνούν σε όλη τη γραμμή και τσακώνονται για τα δευτερεύοντα.
Το πρόβλημά τους είναι πώς με τις λιγότερες κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις θα εξαφανίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, θα ιδιωτικοποιήσουν ολοκληρωτικά την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, τα δάση, τις παραλίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών και για σήμερα και για τις επόμενες 10ετίες.
Ο λύκος είναι μπροστά μας και δε χρειάζεται να ψάχνουμε για τον "ντορό".
Να γίνει κάστρο αντίστασης κάθε τόπος δουλειάς
Οριστική και μαζική εγκατάλειψη αυτών των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΟΓΕ και το ΜΑΣ είναι ο πραγματικός μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γραφείο, σε κάθε γειτονιά να χτίσουμε γερά μαζικά ταξικά συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές. Κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε κάστρο αντίστασης, αλληλεγγύης και συσπείρωσης όλου του κλάδου, όλης της πόλης.
Σε μετερίζι υπεράσπισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ώστε να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και της νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου, να μην κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία και ιατρεία, κλινικές και παραρτήματα του ΙΚΑ.
Και μέσα από αυτούς τους αγώνες θα χτίσουμε ένα κίνημα μαζικό, ταξικό, που θα αγκαλιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Θα πατά γερά στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Ενα κίνημα που θα συνενώνει όλους, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, χρώμα, φυλή και εθνικότητα.
Απαλλαγμένο από συντεχνιακές αντιλήψεις, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από την επίδραση της εργατικής αριστοκρατίας.
Μέσα σε αυτούς τους αγώνες θα συγκεντρώνουμε και θα προετοιμάζουμε τις δυνάμεις μας για τη συνολική και σαρωτική αντεπίθεσή μας.
Για να αλλάξει όχι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξει οριστικά η τάξη που ασκεί την εξουσία. Να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης.
Δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα
Στον αγώνα μας αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Οι λαοί, αργά, βασανιστικά, σηκώνουν κεφάλι. Το επιβεβαιώνει ο λαϊκός ξεσηκωμός στην Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και οι αγώνες που ξεσπούν ακόμα και στην ίδια την μητρόπολη του καπιταλισμού τις, ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ήττα του εργατικού, του λαϊκού, του σοσιαλιστικού κινήματος δεν είναι παρά ένα οδυνηρό μεν, αλλά προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα.
Στέλνουμε και από τη σημερινή μας συγκέντρωση, για μια ακόμα φορά, τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς αυτούς που δίνουν αιματηρή μάχη, για να απαλλαγούν από τις βάρβαρες εκμεταλλευτικές εξουσίες που τους έχουν καθίσει στο σβέρκο.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις μαζικές δολοφονίες, τη βία και την καταστολή, που, με τη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, η αστική τάξη αυτών των χωρών επιδιώκει να διατηρήσει τα αντιλαϊκά της καθεστώτα και τα προνόμιά της. Είναι μαζί μας και είμαστε μαζί τους.
Σας καλούμε όλους και όλες, όλη η εργατική λαϊκή οικογένεια με αποφασιστικότητα μαζικά να προετοιμάσουμε την επόμενη μαζική εκδήλωση του κινήματός μας, αν βεβαίως δε μεσολαβήσουν εξελίξεις που να επιβάλουν άλλες άμεσες ενέργειες, που θα είναι το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες των νομών της χώρας μας στις 10 Μάρτη.
Εκδηλώσεις που αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης μας και είναι αφιερωμένες στην Παγκόσμια Μέρα της 8ης Μάρτη προς τιμήν των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857, που έπεσαν στον αγώνα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της εργατικής τάξης, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Ας κλείσουμε τη σημερινή μας συγκέντρωση με το σύνθημα:
ΤΑΞΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗ».

Copyright © 1997-Sat Feb 26 11:57:42 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Tremendous, mass, successful strike demonstrations of PAME in Greece

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ!

Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαράδεκτη απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης
Ο εισαγγελέας άσκησε χτες ποινικές διώξεις στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους ίδιους τους μετανάστες και σε όσους συνέδραμαν τη μεταφορά τους στο κτίριο της Νομικής
Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα υγείας για τους απεργούς μετανάστες, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή
Eurokinissi
Σε νέα φάση περνάει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει συνολικά την πολιτική δράση και να τρομοκρατήσει τους μετανάστες απεργούς πείνας που βρίσκονται στο κτίριο της Υπατίας. Χτες, ο Εισαγγελέας Εφετών Σπ. Μουζακίτης, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για την παραμονή των μεταναστών στη Νομική, ζήτησε την ποινική δίωξη του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, για παράβαση καθήκοντος και 8 μελών της «Επιτροπής Αλληλεγγύης» για διατάραξη οικιακής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές.Με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», ο εισαγγελέας ζητάει να διωχθούν και οι μετανάστες απεργοί πείνας, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για 32η μέρα, και πλέον είναι καθημερινά τα κρούσματα εξάντλησης και λιποθυμιών, με τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή να πολλαπλασιάζονται.
Ξεπερνώντας κάθε όριο, παράλληλα με την άσκηση ποινικών διώξεων, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού απέναντι στους μετανάστες και επιχειρεί με νομικά τερτίπια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει την κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προχώρησε χτες σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να καλέσει τους μετανάστες «να σταματήσουν την απεργία πείνας, δεδομένου ότι ούτε πρόκειται ούτε μπορεί να γίνει καμία απολύτως διακριτική μεταχείριση, καμία απολύτως εξαίρεση».
Ο ίδιος κάλεσε και όσους «ενθαρρύνουν και στηρίζουν τους απεργούς πείνας, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε έναν κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, σε έναν κίνδυνο πραγματικό, να αντιληφθούν ότι είναι αδύνατο για την Ελλάδα να προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου». Πρόκειται για το νόμο Ν. 3907 (άρθρο 24) που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, με αιτιολογημένη απόφασή της, να αναβάλει, σε ατομικό επίπεδο, για ένα μόλις εξάμηνο και με δυνατότητα ανανέωσης την απέλαση κάποιου μετανάστη, εφόσον συντρέχουν λόγοι που αφορούν στη «φυσική ή διανοητική κατάσταση του υπηκόου τρίτης χώρας» ή σε «τεχνικούς λόγους, όπως είναι η έλλειψη μέσων μεταφοράς ή η έλλειψη δυνατότητας απομάκρυνσης, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας διαπίστωσης της ταυτότητας».
Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να οχυρωθεί πίσω από τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που η ίδια ψήφισε, για να κρύψει την απουσία πολιτικής βούλησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών, αλλά και την απάνθρωπη στρατηγική που συνυπηρετεί με την ΕΕ απέναντι στους μετανάστες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις Ραγκούση, οι μετανάστες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει το επείγον αίτημα της απεργίας, που είναι η νομιμοποίηση των απεργών. Συμπλήρωσαν ακόμα ότι δεν έκαναν απεργία πείνας για να πάρουν ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της «ροζ κάρτας», το οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν «με δυο φωτογραφίες κι ένα παράβολο», όπως είπαν.
Στη Θεσσαλονίκη
Για 32η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας και οι 50 μετανάστες στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Λαμβάνουν μόνο νερό, αλάτι και μικρή ποσότητα ζάχαρης, ενώ μέρα με τη μέρα η υγεία τους απειλείται με μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι 3 από τους 5 μετανάστες που το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έπειτα από λιποθυμικά επεισόδια, συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Χτες ένας ακόμη παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Οπως καταγγέλθηκε από συνοδούς των τριών απεργών πείνας που νοσηλεύονται στον Αγιο Δημήτριο, εργαζόμενοι του νοσοκομείου τους πήγαν φαγητό, παρά τις σαφείς διευκρινίσεις τους ότι αρνούνται την οποιαδήποτε σίτιση. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η προϊσταμένη της Β' Παθολογικής Κλινικής τους ανέφερε ότι εκτελεί εντολή του διευθυντή για παροχή φαγητού στους απεργούς πείνας και έκθεση (του φαγητού) για μισή ώρα στο χώρο τους.

Copyright © 1997-Fri Feb 25 10:33:00 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΓΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Πικετοφορία στα δικαστήρια
Διεκδικεί να αναδειχτεί η κυρίαρχη παράταξη της ρήξης, της ανατροπή και των αγώνων
Από τη χτεσινή πικετοφορία
Στο χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εκεί που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, βρέθηκε χτες η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων που πραγματοποίησε πικετοφορία ενόψει των δικηγορικών εκλογών της Κυριακής, αλλά και της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Η Αγωνιστική Συσπείρωση πραγματοποίησε παρέμβαση, καλώντας τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.Οπως είπε στον «Ρ» ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Αγγελος Βρεττός, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων παλεύει για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυρίαρχης τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις αγωνιστικές κινήσεις των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, το νεολαιίστικο και γυναικείο κίνημα. Η Αγωνιστική Συσπείρωση αντιλαμβάνεται το δικηγόρο όχι ως απλό διεκπεραιωτή των οικονομικών συμφερόντων του εντολέα του, αλλά ως κοινωνικό αγωνιστή, μαχητικό υπερασπιστή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Στη διάρκεια της χτεσινής πικετοφορίας, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της στα «δικηγορικά πηγαδάκια». Παλεύει για να χάσουν οι κυρίαρχες παρατάξεις, οι οποίες ευθύνονται για την εκφυλιστική κατάσταση στον ΔΣΑ, αυτούς που στήριξαν και προώθησαν κάθε κυβερνητικό μέτρο και διαχρονικά υλοποιούν τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στοχεύει να δημιουργήσει ένα μαχητικό, ριζοσπαστικό πόλο αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι είναι πολλά και συνεπώς, παρά τις επιμέρους διαφορές, μπορούν να συσπειρωθούν στον κοινό αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Οσο ισχυρότερη αναδειχθεί πανελλαδικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τόσο θα παλεύει από καλύτερες θέσεις, θα αντιστέκεται, θα διεκδικεί αποτελεσματικά για το σήμερα και το αύριο των δικηγόρων. Διαθέτει το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που είναι οι αγώνες και το πρόγραμμά της.

Copyright © 1997-Fri Feb 25 10:31:31 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Εκφράζουμε τα συμφέροντα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων
Συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο για το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας
Η ισχυροποίηση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» που εκφράζει τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, θα σηματοδοτήσει τη συγκρότηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού πόλου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των δικηγόρων, πόλου αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Αγγελος Βρεττός σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη».Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
-- Οι εκλογές για τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 27 Φλεβάρη (27 και 28 για την Αθήνα) γίνονται σε μια περίοδο πρωτοφανούς επίθεσης κατά των εργαζομένων. Πλήττονται οι δικηγόροι από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, απασχόλησαν τα προβλήματα αυτά τη διοίκηση του δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας; Ποια ήταν η δράση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»;
-- Οι δικηγόροι του καθημερινού μόχθου, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ως τμήμα των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων του κεφαλαίου (ντόπιων και ξένων), βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της σαρωτικής και πρωτοφανούς αντιλαϊκής επίθεσης.
Ετσι, οι μισθωτοί και οι νέοι δικηγόροι, οι δήθεν «συνεργάτες», ειδικά όσοι προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, που ήδη βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες κακοπληρωμένης, ελαστικής και χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα δουλειάς, θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερη επίθεση, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους μισθωτούς και νέους εργαζόμενους.
Ο Αγγελος Βρεττός
Οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, με εισοδήματα και επίπεδο ζωής αντίστοιχα των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τα γραφεία τους.Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον κλάδο Υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις αφορά και τους δικηγόρους, παρά τον παραπλανητικό εφησυχασμό που τόσα χρόνια καλλιεργούν οι άλλες παρατάξεις, περί δήθεν «ευγενών» ταμείων. Επιδεινώνεται συνεχώς η θέση της γυναίκας ή/και μάνας δικηγόρου.
Η ένταση της φορομπηχτικής πολιτικής, τα χαράτσια σε βάρος μισθωτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών αφορούν άμεσα την πλειοψηφία των δικηγόρων. Ειδικά στο χώρο των νομικών επαγγελμάτων, είχαμε την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες και την εκβιαστική περαίωση.
Επομένως, η επίθεση είναι ενιαία, παρόλο που τα κόμματα του κεφαλαίου προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να εντείνουν τις συντεχνιακές διεκδικήσεις, έχοντας αρωγούς τις άλλες δυνάμεις και παρατάξεις που δρουν στους δικηγόρους. Γι' αυτό ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση, το ενιαίο μέτωπο της πληττόμενης πλειοψηφίας των δικηγόρων με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ κ.λπ. και όχι με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Μόνο το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ πήραν ξεκάθαρη θέση και πρωτοβουλίες για το ζήτημα της «απελευθέρωσης», όταν η ΓΣΕΕ έβαζε πλάτες στην κυβερνητική προπαγάνδα.
Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των δικηγόρων που εκπροσωπούνται από την παράταξή μας, ειδικά από τη δεκαετία του 1990, μέσα και έξω από το ΔΣ του ΔΣΑ, ανέδειξαν και πρόβαλαν τις επερχόμενες αντιλαϊκές εξελίξεις, τη στιγμή που οι παρατάξεις που διοικούν τον ΔΣΑ καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό. Σήμερα, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε δίκιο, έρχονται πιο κοντά στις θέσεις μας, κατανοούν την ανάγκη συστράτευσης με το ταξικό λαϊκό κίνημα.
Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος
-- Η «απελευθέρωση» επαγγελμάτων είναι πλέον νόμος του κράτους. Αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι της επαρχίας έκαναν πολύμηνες αποχές, έγινε και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων, από το οποίο απουσίαζαν οι δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά. Ποια είναι η θέση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» για την «απελευθέρωση» και τις κινητοποιήσεις;
-- Κατ' αρχάς, πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένους συνειδητά καλλιεργούμενους από όλες τις άλλες παρατάξεις μύθους. Η «απελευθέρωση» δεν προέκυψε από το μνημόνιο και την τρόικα. Είναι προδιαγεγραμμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ευρωπαϊκή Οδηγία Μπολκεστάιν, περιλαμβάνεται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι επίμονη απαίτηση των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ). Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, εξυπηρετεί την αντικειμενική ανάγκη του να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους και υπηρεσίες κερδοφόρων επενδύσεων, ανάγκη που δεν του επιτρέπει πλέον την «πολυτέλεια» να παραχωρεί μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε τμήματα των μεσαίων στρωμάτων.
Η «απελευθέρωση» των νομικών υπηρεσιών θα σημάνει τη μεγαλύτερη επέκταση και συγκέντρωση του κεφαλαίου, σε μια πορεία θα πάρει και τη μορφή δημιουργίας κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, που θα συγκεντρώνουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, μηχανικούς, φοροτεχνικούς, λογιστές κ.λπ. Οι νομικές υπηρεσίες θα γίνουν πολύ πιο φτηνές για το μεγάλο κεφάλαιο (ασφάλειες, τράπεζες, μεγαλοεργολάβοι κ.λπ.) που θα πληρώνουν με εξευτελιστικές αμοιβές τους δικηγόρους μετά και από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών (και τους άλλους «απελευθερωμένους» εργαζόμενους) και πιο ακριβές για το λαό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, θα οδηγήσουν στη βίαιη και με τους χειρότερους όρους υπαλληλοποίηση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, σε αντίθεση με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες - επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν.
Η παράταξή μας εδώ και καιρό έχει καταγγείλει τις παρατάξεις που πλειοψηφούν στις διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, ειδικά για τον ΔΣΑ τις παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συνειδητά ξεπούλησαν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Συγχρόνως, ασκήσαμε κριτική στο περιεχόμενο των κινητοποιήσεων μιας σειράς επαρχιακών συλλόγων που δεν ξέφευγαν ούτε γραμμή από συντεχνιακές λογικές (να γλιτώσουμε το σπίτι μας κι ας καίγεται το παν), που στήριζαν την επιχειρηματολογία τους σε οπισθοδρομικές και αντιδραστικές θέσεις περί δικηγόρου - συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, θέσεις που υποστηρίζουν και οι παρατάξεις που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Η Ολομέλεια των Προέδρων υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του ΔΣ Θεσσαλονίκης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), δικαίωσαν απολύτως το βίο και την πολιτεία των προέδρων του ΔΣ Αθήνας και Πειραιά, επιδόθηκαν σε απερίγραπτα παζάρια πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων που διαδήλωναν στην Αθήνα, απεμπόλησαν τα βασικά αιτήματα των δικηγόρων και τώρα έχουν το θράσος και πανηγυρίζουν περί δήθεν νίκης.
-- Ποιες επιπτώσεις θα έχει η «απελευθέρωση» και γενικότερα οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;
-- Είναι ψέμα ότι η «απελευθέρωση» θα κάνει πιο φτηνή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το λαό. Φτηνότερες θα γίνουν οι νομικές υπηρεσίες για το μεγάλο κεφάλαιο. Και τούτο γιατί μέσα από τη μονοπώληση του κλάδου, οι νομικές υπηρεσίες θα γίνουν απλησίαστες για τη λαϊκή πλειοψηφία, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες που έχει προχωρήσει η μονοπώληση. Συγχρόνως, οι κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις στα παράβολα που φτάνουν μέχρι και 1.000% στην περίπτωση κατάθεσης μήνυσης, δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών εξόδων, οι πολύχρονες καθυστερήσεις και η «αναποτελεσματικότητα» της Δικαιοσύνης μόνο για τις περιπτώσεις που δε διακυβεύονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ποινικοποίηση των αγώνων από τα δικαστήρια δείχνουν ότι κεφάλαιο και αστικό κράτος συνειδητά οικοδομούν μια ακόμη πιο ταξική και αντιλαϊκή «δικαιοσύνη». Γι' αυτό εισάγουν θεσμούς σαν τη διαμεσολάβηση και την ποινική συνδιαλλαγή, για να εκκαθαριστούν τα δικαστικά πινάκια από τις μικροϋποθέσεις, για να αναγκαστεί ο φτωχός, ο ανήμπορος, ο απολυμένος εργαζόμενος να καταφύγει σε συμβιβασμό κάτω από τους χειρότερους όρους και έχοντας απεμπολήσει τα έστω τυπικά και στοιχειώδη δικονομικά δικαιώματά του.
Σε τι διαφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»
-- Στις εκλογές της 27ηςκαι 28ης Φλεβάρη, κατεβαίνουν διάφοροι συνδυασμοί, ορισμένοι μάλιστα αυτοπροβάλλονται ως «ανεξάρτητοι» από κόμματα. Ποιους εκπροσωπεί το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» και ποια η διαφορά του από τις άλλες παρατάξεις;
-- Τα σχήματα που κατέρχονται στις επικείμενες εκλογές είναι γνωστά εδώ και χρόνια για την πολιτική και τα συμφέροντα που εκφράζουν, καθώς ενστερνίζονται - παρά τις επιμέρους αποχρώσεις - την πολιτική του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό είτε στηρίζονται φανερά ή κρυφά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Ζαφειρόπουλος, Βερβεσός, Σχινάς αντίστοιχα) είτε περιφέρονται γύρω από τις πολιτικές αυτών των κομμάτων κι ας δηλώνουν δήθεν «ανεξάρτητοι». Επί της ουσίας, προωθούν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο μας και είναι ο βραχίονάς της. Η «Εναλλακτική Παρέμβαση» που συσπειρώνει δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρόλο το βερμπαλισμό και ακτιβισμό της, είναι βαθιά προσηλωμένη σε συντεχνιακές και ελιτίστικες θέσεις, ενσωματωμένη στην κυρίαρχη αστική λογική για το ρόλο του δικηγόρου και της Δικαιοσύνης, συμμετέχει μαζί με τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ στις πανεργατικές απεργίες.
Στον αντίποδα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» που στηρίζεται από το ΚΚΕ και στην οποία συμμετέχουν και άλλοι ριζοσπάστες και αγωνιστές δικηγόροι, που αποτελεί συνέχεια της «Νέας Κίνησης Δικηγόρων» και της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων», εκφράζει τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, είναι σταθερός πολέμιος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των επιδιώξεών του στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν μπερδεύεται από τις κολακείες και τις πολιτικές προσεταιρισμού των δικηγόρων από την άρχουσα τάξη, στέκεται απέναντι από τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων.
Απευθυνόμαστε σε όσους συμπιέζονται από την κρίση και αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε στους καλόπιστους, ριζοσπάστες συναδέλφους που αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση και τη σαπίλα του συστήματος, σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν, υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν στο μέλλον τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, τους αγώνες και τις ελευθερίες του λαού μας.
-- Τι διακυβεύεται για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αυτήν την περίοδο και τι μπορεί να αλλάξει από τις εκλογές;
-- Παρόλο που δε διατηρούμε αυταπάτες για τον αντικειμενικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων, στους οποίους συμμετέχουν μεγαλοδικηγόροι που ανήκουν στην άρχουσα τάξη και δικηγόροι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, πιστεύουμε ότι η ισχυροποίηση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» θα σηματοδοτήσει τη συγκρότηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού πόλου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των νέων και των γυναικών - μητέρων, πόλου αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα σηματοδοτήσει τη μαζική συσπείρωση στον κοινό αγώνα, παρά τις επιμέρους διαφορές μας, για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής κατάστασης του ΔΣΑ, τη συμπαράταξη με το ταξικό λαϊκό κίνημα, την αναγκαία αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Οσο ισχυρότερη αναδειχθεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τόσο θα παλεύουμε από καλύτερες θέσεις, μέσα και κυρίως έξω από το διοικητικό συμβούλιο, θα αντιστεκόμαστε, θα οργανώνουμε τον αγώνα μας, θα διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά, για το σήμερα και το αύριο.

Copyright © 1997-Tue Feb 22 13:00:00 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ''

Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Κοινή ανακοίνωση για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»
Motion Team
Σε κοινή ανακοίνωσή τους σχετικά με την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ σημειώνουν:«Εργαζόμενη, εργαζόμενε, μισθωτέ και αυτοαπασχολούμενε, επιστήμονα, νέα, νέε, φοιτητή και φοιτήτρια.
Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της λεγόμενης "απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων" μας αφορούν όλους. Αποσκοπούν στην ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Αποτελούν πλευρά της γενικότερης "απελευθέρωσης των αγορών", που οδήγησε στη ραγδαία εισβολή των μονοπωλιακών ομίλων, στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας.
Στόχος της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι η ολοκληρωτική επικράτηση των μονοπωλίων στην οικονομία. Συνδέεται άμεσα με την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, την αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Επομένως, η λεγόμενη "απελευθέρωση" δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα επαγγέλματα που στοχοποιούνται, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) καλούν σε κοινή πάλη ενάντια στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, με αιχμή το "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων".
Παραμόρφωση της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμός


Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις προωθούμενες αλλαγές σαν μια θετική εξέλιξη για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες. Υποστηρίζει ότι δήθεν θα μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, ότι θα βελτιωθεί η ποιότητά τους, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ότι οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποκτήσουν πιο εύκολα επαγγελματική διέξοδο, ότι θα βγει η οικονομία από την κρίση.Θέλει να αποδώσει την ακρίβεια, την ανεργία, τη φτώχεια και την καπιταλιστική κρίση σε "προνομιούχες συντεχνιακές ομάδες επαγγελματιών" που "απομυζούν τον ελληνικό λαό" και εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί.
Επικεντρώνουν σε ορισμένα επαγγέλματα, στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς και μάλιστα στα πιο εύπορα τμήματά τους, αποσιωπώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε αυτούς τους τομείς.
Πρόκειται για συνειδητή παραπλάνηση, για να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση και τελικά το μεγάλο κεφάλαιο να βγει πολλαπλά ωφελημένο.
Οι πραγματικοί στόχοι της «απελευθέρωσης»
Η επιχείρηση "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" δεν είναι σημερινή, ούτε αφορά ένα μόνο νομοθέτημα. Εχει τις ρίζες της στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις "4 ελευθερίες" του κεφαλαίου, στη Στρατηγική της Λισαβόνας, στην οδηγία Μπολκεστάιν. Περιλαμβάνεται στα προγράμματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Το αντιλαϊκό μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ αξιοποιήθηκε για να επιταχυνθεί η "απελευθέρωση".
Περιλαμβάνει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από νόμους και προεδρικά διατάγματα, με πολλαπλές αιχμές και ένα στόχο: Να βγουν πιο δυναμωμένα από την καπιταλιστική οικονομική κρίση τα μονοπώλια μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Αποτελεί συνέχεια της απελευθέρωσης των αγορών, της υφαρπαγής των λαϊκών κατακτήσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της όσο το δυνατό μεγαλύτερης συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης.
Συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, η "απελευθέρωση των επαγγελμάτων" έχει τους εξής στόχους:
-- Το βίαιο εκτοπισμό ενός σημαντικού τμήματος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και την εισβολή των μεγάλων εταιρειών σε κλάδους και τομείς που κυριαρχούσαν οι μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται: Η απελευθέρωση των χερσαίων οδικών μεταφορών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες και το νομοσχέδιο για ανάλογα μέτρα στο χώρο των ταξί, η απάλειψη κάθε περιορισμού στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, κάθε εμποδίου στη δραστηριοποίηση των σούπερ μάρκετ στην προμήθεια φαρμάκων και την αγορά ψωμιού, η προσπάθεια για την επιβολή ΜΗΚΙΕ (Μητρώων Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων) πριν λίγα χρόνια, η συρρίκνωση των αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Ακόμη και για τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια απαιτούν μέτρα τα μονοπώλια.
-- Την υπαλληλοποίηση με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας.
-- Την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας, τη μετατροπή της πανεπιστημιακής και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εξάρτημα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Οι συνέπειες για το λαό από τη μονοπώληση κλάδων
Οι εξελίξεις σε κλάδους με μεγάλο ποσοστό μονοπώλησης, οι δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης του λαού μας αποδεικνύουν πόσο υποκριτικά και ψεύτικα είναι τα επιχειρήματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δήθεν η "απελευθέρωση" θα φέρει αύξηση της απασχόλησης, μείωση των τιμών και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα:
Στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν, οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Η διατροφική ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων συνθλίβονται στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας, με τα διατροφικά σκάνδαλα να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο. Η λαϊκή οικογένεια πλήττεται από την άνοδο των τιμών σε είδη απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων κάνει άλματα. Οπως η εξαφάνιση του μπακάλη δεν έφερε φθηνότερα τρόφιμα, έτσι και η εξαφάνιση π.χ. του φούρναρη δε θα φέρει φθηνότερο ψωμί σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων.
Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν οδήγησαν σε πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά σε κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και στην αναδιανομή της αγοράς προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργασιακές σχέσεις στους συγκεκριμένους χώρους, τα σχέδια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας οδηγούν στην κυριολεξία σε κολαστήριο.
Η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έφερε πανάκριβα εισιτήρια, εξαντλητικά ωράρια και ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών, τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και Ασφάλεια και των εργαζομένων, αλλά και των επιβατών, δραματικές επιπτώσεις για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της νησιωτικής Ελλάδας.
Η απελευθέρωση στα δημόσια έργα οδήγησε στην κυριαρχία μιας χούφτας κατασκευαστικών ομίλων, στην εκτίναξη του κόστους των δημόσιων έργων που χρυσοπληρώνονται από τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο συνέβη και με τις εθνικές οδούς, όπου το ξεπούλημά τους στα μονοπώλια έφερε ληστρικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.
Η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στην παραγωγή δομικών υλικών και πρώτων υλών, η εμπορευματοποίηση και η ληστρική εκμετάλλευση της γης προκάλεσαν το δυσβάστακτα υψηλό κόστος της λαϊκής στέγης. Δε φταίνε οι αμοιβές των μηχανικών και των τεχνικών, ούτε τα "υψηλά εισοδήματα" των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών. Γι' αυτό και η "απελευθέρωση" των επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών δεν πρόκειται να μειώσει τις τιμές της λαϊκής στέγης, όπως δεν το έχει μειώσει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αντίθετα θα διευκολύνει τους κατασκευαστικούς ομίλους να επεκταθούν και στον τομέα κατασκευής κατοικίας.
Το κόστος των φαρμάκων καθορίζεται από τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών μονοπωλίων και όχι από τα δήθεν υψηλά περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών. Γι' αυτό η "απελευθέρωση" δε θα μειώσει την τιμή των φαρμάκων.
Η απελευθέρωση και η μετέπειτα μονοπώληση των δικηγορικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου το μέσο δικηγορικό γραφείο έχει πλέον πάνω από εκατό εργαζόμενους δικηγόρους, όχι μόνο δε μείωσε το κόστος των νομικών υπηρεσιών, αλλά αντίθετα το εκτόξευσε στα ύψη. Η προωθούμενη κατάργηση των κατώτερων αμοιβών και της εντοπιότητας των δικηγόρων δε θα κάνει πιο φτηνές τις νομικές υπηρεσίες για το λαό, αλλά θα ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι νομικές υπηρεσίες γίνονται απλησίαστες για τα λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των δικαστικών εξόδων και παράβολων και την επιβολή ΦΠΑ.
Στη Μεγάλη Βρετανία η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών είχε ως αποτέλεσμα τη μονοπώληση του κλάδου από μια χούφτα μεγάλες εταιρείες και οδήγησε επίσης τις τιμές στα ύψη.
Μέσα από τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς, οι όποιες μειώσεις τιμών είναι προσωρινές και εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου. Η παγίωση της θέσης των μονοπωλίων στην αγορά πολύ γρήγορα οδηγεί σε μπαράζ αυξήσεων τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να μεταφέρεται εργατικό και επιστημονικό δυναμικό από τις χώρες με χαμηλότερους μισθούς σε χώρες με υψηλότερους μισθούς, πιέζοντας και εκεί τα μεροκάματα προς τα κάτω (οδηγία ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ).
Επιπτώσεις στην Παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα
Οι εξελίξεις αυτές συμβαδίζουν με την υποβάθμιση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, με την επίσημη θεσμοθέτηση της επιχειρηματικής δράσης στα Πανεπιστήμια. Αναγνωρίζονται τα "πτυχία" των ιδιωτικών μαγαζιών-κολεγίων, αναπτύσσονται τα ΚΕΚ και επεκτείνονται και στον τομέα της επαγγελματικής πιστοποίησης, γενικεύεται η κατάρτιση και η διά βίου μάθηση. Η γενική γνώση υποβαθμίζεται, οι σπουδές κατακερματίζονται, το πτυχίο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, το απολυτήριο των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ - ΙΕΚ αποσυνδέονται από το δικαίωμα στην εργασία.
Προβάλλει ο νέος τύπος του μισοειδικευμένου - μισοκαταρτισμένου απόφοιτου, που δε διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική ή τεχνική μόρφωση, ώστε να αφομοιώνει την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, θύμα της "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας, που τον θέλει κάθε λίγο να απολύεται για να επανακαταρτίζεται στα δεδομένα της αγοράς. Η απελευθέρωση των "κλειστών επαγγελμάτων" συνθλίβει σε μια πορεία τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τεχνίτες και ταυτόχρονα συμβάλλει στη συμπίεση της υψηλά ειδικευμένης εργατικής δύναμης.
Τα εμπορεύματα των μονοπωλίων διαθέτουν την απαραίτητη εγγύηση μόνο όταν τοποθετούνται ή συντηρούνται από πιστοποιημένους τεχνικούς, που αντλούνται από τη δεξαμενή των ανέργων, καταρτίζονται στα γρήγορα από τις επιχειρήσεις και η εργασία τους απαξιώνεται με την ημερομηνία λήξης του εμπορεύματος. Στην απελευθερωμένη αγορά ο πολύπλευρα μορφωμένος και έμπειρος τεχνίτης, εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος δεν έχει μέλλον. Αυτή η πολιτική δεν ανοίγει πόρτες στην απασχόληση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπονομεύει κάθε εργασιακό δικαίωμα, διώχνει από την αγορά ένα τμήμα των βιοτεχνών, οδηγεί στο μοίρασμα της ανεργίας, γενικεύει την εργασία με "μπλοκάκι", υποτάσσει πλήρως την επιστήμη, την ειδίκευση στους όρους της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η διέξοδος για το λαό
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δε χωρά καμία αναμονή. Ο μόνος δρόμος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μισθωτών επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των φοιτητών και των σπουδαστών είναι η ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας.
Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα στρώματα που στοχεύει η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι ενιαία. Ενα μικρό τμήμα τους προσεγγίζει την αστική τάξη και θα επιχειρήσει να διαφυλάξει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του. Τα συμφέροντα, όμως, της μεγάλης πλειοψηφίας είναι δεμένα με αυτά της εργατικής τάξης. Η αποσπασματική συντεχνιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους είναι ανίκανη να προβάλει αντιστάσεις στη σαρωτική επίθεση των μονοπωλίων. Μόνο μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τα "κλειστά επαγγέλματα", που είναι συνέχεια της επίθεσης σε μισθούς και συντάξεις, συνέχεια της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής.
Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ καλούν τα στρώματα που θα πληγούν από την "απελευθέρωση" να συνειδητοποιήσουν τη σημερινή πραγματικότητα και να ενισχύσουν την ενιαία αντίσταση και πάλη, από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, γίνονται επικίνδυνες για τα πραγματικά τους συμφέροντα.
Τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να καταδικάσουν επίσης τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζουν πολιτικά την ολοκληρωτική επικράτηση του μεγάλου κεφαλαίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι συντάσσονται με την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων, παρά τις υποκριτικές τους διακηρύξεις για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί η πάλη στα πλαίσια ενός λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου για την υπεράσπιση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Η πάλη αυτή για να έχει αποτελέσματα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και μιας εξουσίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.
Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι μονόδρομος για το λαό, κατά συνέπεια και για τους αυτοαπασχολούμενους. Μιας ανάπτυξης που είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη και τη δράση των μονοπωλίων, στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και είναι ικανή να προσφέρει στους αυτοαπασχολούμενους σημαντικά ανώτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις σημερινές, ουσιαστικά δικαιώματα και σιγουριά για το μέλλον για όλους.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
Για την «απελευθέρωση των επαγγελμάτων»:
  • Οχι στη λεγόμενη "απελευθέρωση των επαγγελμάτων" και σε όλους τους νόμους και νομοθετικές ρυθμίσεις που την υπηρετούν.
  • Οχι στην εφαρμογή της οδηγίας ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ.
  • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από τη βιοτεχνία.
  • Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
  • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα 48 ώρες την εβδομάδα συνεχόμενο, με τρία απογεύματα κλειστά. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής.
Για την Παιδεία:
  • Ενιαία 12χρονη γενική, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική Παιδεία.
  • Δημόσια δωρεάν ανώτατη και επαγγελματική εκπαίδευση μετά το 12χρονο σχολείο.
  • Επιμόρφωση και κατάρτιση ενταγμένη στην πανεπιστημιακή, τεχνική και επαγγελματική αρχική εκπαίδευση.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.
  • Το πτυχίο και το δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα.
Για τις λαϊκές ανάγκες:
  • Ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφορών, επικοινωνιών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών λαϊκής κατοικίας και υποδομών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς αυτούς.
  • Κατάργηση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 35ωρο - 7ωρο.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
Για το Φορολογικό:
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45%.
  • Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών πάνω από το αφορολόγητο.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες άμεσης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και των ανέλεγκτων χρήσεων (περαίωση) για τους αυτοαπασχολούμενους.
Για το Ασφαλιστικό:
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Γενικό όριο συνταξιοδότησης 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Οχι στην κατάργηση των ΒΑΕ. Επέκτασή τους στους βιοτέχνες.
  • Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και αποκλειστικά από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο Ασφάλισης και Υγείας».

Copyright © 1997-Tue Feb 22 13:01:07 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η απάντηση της ΑΣΔ στους άκαιρους πανηγυρισμούς !


Νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» των δικηγορικών υπηρεσιών
Οι μάσκες έπεσαν πριν τελειώσουν οι Απόκριες!

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», ο αγώνας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων μπαίνει σε νέα φάση.
            Για να υπάρξει αποτελεσματική συνέχεια, έχει σημασία να βγουν συμπεράσματα για τη μέχρι τώρα στάση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, για το ποιος είναι πραγματικά μαζί μας και ποιος στην αντίπερα όχθη.
            H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας μέχρι τέλους στην «απελευθέρωση» που αποτελεί προγραμματική της θέση, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευσή της με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να «αλωνίσει» και το χώρο των «απελευθερωμένων» υπηρεσιών. Υπέρ της φιλοσοφίας και των βασικών κατευθύνσεων της «απελευθέρωσης» τάχθηκαν αναφανδόν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, παρότι τελικά δεν το ψήφισαν για ψηφοθηρικούς λόγους, επικαλούμενοι προχειρότητες και ασάφειες. Η αρνητική ψήφος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε τη μήτρα της απελευθέρωσης (Μάαστριχτ) ελέγχεται για την αξιοπιστία της, ενώ δεν έλειψαν από την τοποθέτηση του εισηγητή του παρατηρήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα για την «προχειρότητα με την οποία απορρυθμίζονται τα κλειστά επαγγέλματα». Στον αντίποδα, μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε καθαρά το νομοσχέδιο, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς στόχους του, τονίζοντας ότι η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι σύμφυτη με το συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και προκαλεί νομοτελειακά εξαθλίωση και εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.
            Το προηγούμενο διάστημα, ξεσκεπάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο αντιδραστικός ρόλος των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων στους δικηγορικούς συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, όπου οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από κοινού έβαλαν πλάτη για να περάσει το νομοσχέδιο, συμμετέχοντας σε «στημένους» διαλόγους, συκοφαντώντας και υπονομεύοντας ακόμη και την παραμικρή προσπάθεια συλλογικής αγωνιστικής αντίστασης.
«΄Αδειο πουκάμισο» όμως και «σικέ» αντιπαράθεση αποδείχτηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο καθώς και όλη η στάση της πλειοψηφίας της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων υπό την προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης Λαμτζίδη που ανήκει στο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει άραγε η πλειοψηφία των συναδέλφων, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν σε πολύμηνες αποχές, το τελικό κείμενο των προτάσεων που κατατέθηκε την εβδομάδα που διαδηλώναμε έξω από τη Βουλή; Γνωρίζουν ότι οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας συμφώνησαν στην άρση των γεωγραφικών περιορισμών, την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης και την άρση της απαγόρευσης διαφήμισης;
Οι ίδιοι που απεμπόλησαν κάθε έννοια αντίστασης, που αποδείχτηκαν άξιοι συνεχιστές του Παξινού και Μανουσάκη, τώρα έχουν το θράσος να δηλώνουν «δικαιωμένοι», να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο διεκδίκησης, κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μιλούν για «τεράστια νίκη»(!). Πανηγυρίζουν γιατί μαζί με την κυβέρνηση και τη ΝΔ έστησαν μια σικέ και κακόγουστη παράσταση, προχώρησαν σε έναν ελιγμό κοροϊδίας που απλώς θα καθυστερήσει για λίγο την ίδρυση διατοπικών δικηγορικών εταιρειών, με σκοπό να αναχαιτιστούν οι αντιδράσεις των δικηγόρων ειδικά μπροστά στις δικηγορικές εκλογές, αφού γνωρίζουν καλά ότι με το Ν. 3844/2010 (οδηγία Μπολκενστάιν) ήδη απαγορεύεται οποιοδήποτε εμπόδιο στην ελεύθερη εγκατάσταση δικηγορικών εταιρειών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Εδώ ταιριάζει το γνωστό : «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;».
Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής της παράταξής μας απέναντι στη συντεχνιακή αντιμετώπιση των δικηγορικών προβλημάτων από την Ολομέλεια των Προέδρων, αντίθετα με άλλες «αριστερές» δυνάμεις που ακολουθώντας τη λογική της «εναλλακτικής» διαχείρισης του συστήματος, στήριζαν τη στάση τους. Ακόμη και τώρα, η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία» Θεσσαλονίκης βλέπει μια «πρώτη νίκη» στο συγκεκριμένο ελιγμό κοροϊδίας και ζητά συνέχιση των κινητοποιήσεων. Με ποιο άραγε πλαίσιο και με ποιους;
    Εξοπλισμένοι με την πείρα που έχουμε αποκομίσει, συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας, που θα είναι σκληρός και μακρόχρονος. Για την απόκρουση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται, για την πιο αποφασιστική καταδίκη της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για μιαν άλλη πολιτική, για τη φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας.
            Δίνουμε πρώτη απάντηση στις 23 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
Συμμετέχουμε μαζικά στις δικηγορικές εκλογές, στις 27 Φλεβάρη, υπερψηφίζοντας την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Για την ενίσχυση του ριζοσπαστικού, αγωνιστικού, λαϊκού πόλου συσπείρωσης και αντεπίθεσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Φεβρουάριος 2011
                                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ Η πολιτική φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου στην άλλη άκρη της πολιτικής φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει», διαδηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, απαιτώντας «την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»
Προσαρμοσμένο στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, είναι το φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που τιτλοφορείται «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από τη μία, προσφέρει νέα απλόχερη στήριξη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή κερδών στο 20% (από 24%) την πολύ μεγάλη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών, την απαλλαγή από φόρο των εισαγόμενων κεφαλαίων από την ΕΕ, αλλά και διαγραφή μέρους των 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με την αιτιολογία ότι κρίνονται ως «μη εισπράξιμα». Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν και να στηρίξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.Από την άλλη, και με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση, πλήττει βαρύτατα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι, στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τους ξεζουμίσει φορολογικά, με τη θέσπιση μέτρων αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προανακριτικές και ανακριτικές πράξεις.
Ισχύει το Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου. Το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι διαρκές για μέχρι 20 μήνες σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακουργηματικές πράξεις. Το αυτόφωρο ενεργοποιείται για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και για μη απόδοση η ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.
Για κακουργηματικές πράξεις, αυξάνεται η ποινή κάθειρξης από 10 σε 20 χρόνια, όπως και οι πλημμεληματικές πράξεις για μη πληρωμή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Σε περίπτωση δεύτερης ή περαιτέρω υποτροπής για πλημμεληματικές πράξεις φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει ανατροπή, ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η μετατροπή γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ (από 3 ευρώ σήμερα) και ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ.
Προκειμένου να κάνει αποτρεπτική την προσφυγή των φορολογουμένων στα διοικητικά δικαστήρια για επίλυση φορολογικών διαφορών, αυξάνει το ποσό προείσπραξης του αμφισβητούμενου κύριου και πρόσθετου φόρου στο 50% από 25% σήμερα.
  • Για καταστρατήγηση της έννοιας της αυτόφωρης διαδικασίας, μιλάει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», καθώς πλέον για τη φοροδιαφυγή σημαντικός δε θα είναι ο χρόνος τέλεσης, αλλά ο χρόνος ελέγχου. Επίσης, για το ίδιο θέμα ο ΔΣΑ αναφέρει πως ουσιαστικά επανέρχεται με άλλο τρόπο ο θεσμός της προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο, παρόλο που καταργήθηκε πρόσφατα με την υπ' αριθμό 1/2010 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Copyright © 1997-Sat Feb 19 13:02:59 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ... Τα ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας...

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ιδεολογήματα των απολογητών του συστήματος ότι η «απελευθέρωση» των αγορών, η είσοδος δηλαδή σ' αυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, θα προάγει την ανάπτυξη, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και στην προσφορά καλύτερων και ποιοτικότερων εμπορευμάτων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, τα ακούμε πολλά χρόνια. Δεκαετίες ολόκληρες. Ετσι, ιδιωτικοποίησαν τράπεζες, τσιμεντοβιομηχανίες, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ (κρατώντας μέρος της ιδιοκτησίας ως κράτος, π.χ. έχουν ακόμη το 50% της ΔΕΗ, αυτό το μέρος πωλούν τώρα), τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, ακτές και παραλίες, ενώ σήμερα προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος, με την πώληση ακίνητης περιουσίας και ό,τι έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία από επιχειρήσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Φυσικά, τα αντιδραστικά αυτά ιδεολογήματα διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή. Η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου, σε όλους τους ζωτικούς αρμούς της οικονομίας, συνοδεύτηκε από μαζικές απολύσεις προσωπικού, πανάκριβα εμπορεύματα και υπηρεσίες και επιδείνωση της γενικότερης θέσης των εργαζομένων. Το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων οδήγησε στην ισχυροποίηση του κεφαλαίου και στη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Οσο για τον ανταγωνισμό και τις ευεργετικές τους επιπτώσεις, και αυτό αποδείχτηκε μια πολύ μεγάλη απάτη. Αυτό που πραγματικά έγινε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, η αύξηση του βαθμού μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των εμπορευμάτων. Ποτέ οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγάλοι κερδισμένοι από το σαρωτικά κύματα των ιδιωτικοποιήσεων και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δεν ήταν τόσο δυνατοί όσο την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.
***
Και όμως, τα αστικά ΜΜΕ και άλλα προπαγανδιστικά επιτελεία των αστών συνεχίζουν και σήμερα να επικαλούνται τα ίδια ιδεολογήματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα μειωθούν οι τιμές και έτσι θα προκύψει όφελος για τους καταναλωτές... Ξεπατικώνουν, μάλιστα, τα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών επιχειρήματα του ΙΟΒΕ - του δικού τους ινστιτούτου - και υιοθετούν και αυτοί τη θέση ότι η «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,5%...Λες και ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπειρίες για το τι σημαίνει στην πράξη «απελευθέρωση». Γιατί, μπορεί το ΑΕΠ να ανέβει, αλλά το λαϊκό εισόδημα θα συρρικνωθεί, οι τιμές θα αυξηθούν, επομένως ο λαός θα χάσει, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους.
Και όλα αυτά για να κρύψουν ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η άλωση από τις μεγάλες επιχειρήσεις, των επαγγελμάτων, τα οποία θέλουν να «απελευθερώσουν». Σε σχετικό, μάλιστα, κείμενο που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, διαβάζουμε και τα ακόλουθα: «Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να εξεταστεί αν οι προσπάθειες απελευθέρωσης των εν λόγω επαγγελμάτων είναι σκόπιμο να συνδυαστούν με κίνητρα για την τόνωση του ανταγωνισμού με μορφή επιχειρήσεων...».
***
Αυτό επιδιώκουν οι άνθρωποι. Να δημιουργήσουν το νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει σε κεφαλαιούχους, να φτιάξουν επιχειρήσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών, φαρμακείων, μηχανικών κ.λπ. Η «απελευθέρωση» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» σημαίνει το βίαιο εκτοπισμό μικρομεσαίων στρωμάτων, που θα αναζητήσουν θέση στη μισθωτή εργασία ή στη συγκαλυμμένη ανεργία με τα μπλοκάκια, είναι υποψήφιοι άνεργοι. Θα ακριβύνουν οι υπηρεσίες. Και οι ακριβές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι καλές για το λαό, που δε θα μπορεί να πληρώνει για να τις έχει. Ο εχθρός των αυτοαπασχολούμενων είναι τα μονοπώλια. Διέξοδος για το λαό η αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία σ' αυτούς τους τομείς, και οι οι εργαζόμενοι να είναι υπάλληλοι, με κανονικό ωράριο, ελεύθερο χρόνο, καλούς μισθούς, Ασφάλιση, δωρεάν Παιδεία, Υγεία κ.λπ.

Θ. Κ.


Copyright © 1997-Sat Feb 19 12:48:32 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 6

Τσαλάκωσαν την κυβερνητική φιέστα στα μάτια του λαού
Με καταστολή αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές που επιχείρησαν χτες να προσεγγίσουν το χώρο όπου θα μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου
Μαζική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία έδωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης
Αγωνιστική απάντηση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, έδωσαν χτες με τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Κομοτηνή οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης στην περιοχή.Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση και πορεία μέσα στην Κομοτηνή και συνεχίστηκε έξω από την πόλη, κοντά στο ξενοδοχείο «ΑΡΚΑΔΙΑ», όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία θα μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου για το «καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας».
Το ξενοδοχείο ήταν από νωρίς απροσπέλαστο, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας είχαν αποκλείσει κάθε δίοδο. Λίγο μετά το μεσημέρι, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα με χημικά, δακρυγόνα και γκλομπ στους διαδηλωτές που επιχείρησαν συγκροτημένα να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο, ώστε να ακουστεί η φωνή καταδίκης της πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα όργανά της στην τοπική διοίκηση.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει μια ακόμη φιέστα στη Θράκη, για να παρουσιάσει ως δήθεν φιλολαϊκή την πολιτική που έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους μεγαλεμπόρους, τους μεταποιητές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες παραγωγούς, τσαλακώθηκε στα μάτια του λαού από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
Η πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής
Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση οχυρώνεται από το λαό για να λανσάρει την πολιτική της, υπό την προστασία και την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής και των αστικών ΜΜΕ, καθώς οι επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει συσπειρώνουν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις στο μέτωπο της οργανωμένης πολιτικής ανυπακοής. Προφανώς, γι' αυτό επιλέχθηκε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει έξω από την πόλη, μακριά από κατοικημένη περιοχή.Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που διεκδικούσαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των χιλιάδων ανέργων που καταγράφονται στην περιοχή, κόντρα στα «καλάθια» που μοιράζει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την αντιδραστική της πολιτική. Η επίθεση έγινε σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το ξενοδοχείο και ενώ ο Γ. Παπανδρέου ακόμη δεν είχε φτάσει στο Νομό Ροδόπης.
«Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ την επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατήγγειλαν από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χ. Τρέλλης και Χ. Ποτόλιας.
Να ανατραπεί η πολιτική τους
Με γκλομπ και δακρυγόνα έγινε προσπάθεια να κατασταλεί η κινητοποίηση
Νωρίτερα, μέσα από τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί και αυτή την περιφέρεια της χώρας στη φτώχεια και την ανεργία. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Αργύρης Μπαλέρμπας, από το ΜΑΣ, η Γωγώ Φακιρίδου, από το Σύλλογο Γυναικών Κομοτηνής και ο Νίκος Βαργεμίδης, από τη Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προκάλεσαν στην περιοχή, διαχρονικά, οι πολιτικές που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζει στην ανέχεια. Η φτώχεια εξαπλώνεται και βαθαίνει. Στην ύπαιθρο κυριαρχεί η ερήμωση και η εγκατάλειψη. Τα χωριά αργοπεθαίνουν, οι πόλεις μαραζώνουν. Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού μέσω των αναπτυξιακών νόμων και άλλων "επιχειρησιακών" προγραμμάτων έκλεισαν (Λαναράς, "Θράκη ΑΕ", Κεραμοποιία ΚΟΘΑΛΗ, ΔΕΛΦΙΝΙ κ.ά.) ή πήραν νέες επιδοτήσεις για να μεταφερθούν στις γειτονικές χώρες.
Δημόσιες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ) έκλεισαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας ή ξεπουλήθηκαν στο κεφάλαιο (ΒΦΛ, "ΡΟΔΟΠΗ"). Μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα ξεπουληθεί και η ΣΕΚΑΠ. Σημαντικά έργα υποδομών παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέο χαράτσι για το λαό της περιοχής με τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, όπως ο χρυσός, ξεπουλιέται στις πολυεθνικές.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται. Οσο ακολουθείται η πολιτική του ευρωμονόδρομου, κανένα καλάθι δεν πρόκειται να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι».

Copyright © 1997-Sat Feb 19 12:47:17 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Οι υποψήφιοι για τις εκλογές σε όλη τη χώρα
Στις 27 και 28 Φλεβάρη οι δικηγόροι της χώρας ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων για την επόμενη τριετία. Την ψήφο των δικηγόρων διεκδικεί και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία κατεβαίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει σε όλη την Ελλάδα έχουν ως εξής:
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόεδρος: Βρεττός Αγγελος. Σύμβουλοι: Αδάμ Εύα, Αντανασιώτης Αντώνιος, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Βογιατζής Δημήτρης, Γεράκη Αικατερίνη, Γούσιας Ευθύμιος, Δημοπούλου Χριστίνα, Ζαφειρίου Ελένη, Κατσιάβας Ευάγγελος, Καψόπουλος Ανδρέας, Κοντέας Ανδρέας, Κοντογιάννης Ιωάννης, Κουλουρούδης Ιωάννης, Μαλαγάρης Εμμανουήλ (Μάνος), Μαρκατσέλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μαρούλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μίχας Αλέξανδρος, Μπίρδας Λάμπρος, Ρούση Σοφία, Τσάκωνα Ζωή, Τσίπα Παναγιώτα, Χαντζή Ιωάννα (Αννα), Χαρανάς Κωνσταντίνος, Χατζηπαναγιώτου Ηλέκτρα.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόεδρος: Μελανεφίδου Σοφία. Σύμβουλοι: Αβράνα Σοφία, Αγγελοπούλου Μίνα, Βασιλείου Χρυσούλα, Γεωργοπούλου Μαρία, Δούλη Γεωργία, Καραγιάννης Γιάννης, Καραπίτσα - Ντεκουμέ Στάνα, Κέππας Δημήτριος, Κορομπόκη Γιώτα, Κωνσταντινίδης Μιχάλης, Μακρυγιώργου - Κακουλίδου Κατερίνα, Ματσιώρης Βασίλης, Μόσχου - Νικολαΐδου Μαρία, Νικόπουλος Νικόλαος, Οκλαλιώτου Χαρίκλεια, Παναγιώτου Αντιγόνη, Παντελίδου Χριστίνα, Ρεπανάς Γιώργος, Τομπουλίδης Βασίλης, Τρίπλης Νικόλαος, Τσιώνος Θανάσης, Χαραλαμπίδης Αργύρης, Χατζηιωαννίδου Νέλλη, Χατζηκυριάκου Λίνα.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόεδρος : Λιαπάκης Νίκος. Σύμβουλοι: Αβδούλου - Σταφυλλίδη Κυριακή (Κέλλυ), Αργυρόπουλος Θεόδωρος, Βαλλιάνος Γεράσιμος, Ζόγκαρη Αγγελική - Ελλη, Καπελλάκου Ευαγγελία, Καρυδάς Κυριάκος, Κατερέλου Ιωάννα (Λιάνα), Κροκίδη Λίνα, Μπουρδάκου Αικατερίνη (Μιράντα), Μυλωνάς Στέφανος, Ξυλαρδιστός Ιωάννης, Πανάγος Θεόδωρος, Σαπουντζάκης Γεώργιος, Σκλαβούνου Παναγιώτα, Τσιούνης Πέτρος, Φιλοξενίδης Κωνσταντίνος, Χασανάκος Δικαίος.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Πρόεδρος: Ξυδία Αγγελική. Σύμβουλοι: Ασπρούλιας Παναγιώτης, Βουτσινά Αγγελική, Μπουρδανιώτης Σπύρος, Καλογεράτου Χρύσα, Τζαμαλούκα Τέτη.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Πρόεδρος: Μπαλασούλης Ιωάννης. Σύμβουλοι: Αλέξης Κωνσταντίνος, Γαβαλά Μαρία, Γαζέπη Εύα, Κουμαντζέλης Νικόλαος, Σύλλα Ειρήνη.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Πρόεδρος: Φακιρίδου Γωγώ. Σύμβουλοι: Ευστρατίου Βικτώρια, Μπιζαϊντές Θανάσης, Τεπερίδης Πέτρος.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Σύμβουλοι: Εξαρχος Αναστάσιος, Μητσιμάρη Θεοδώρα (Λόλα), Μπλέτσας Νικόλαος, Τσουμάνη Ολγα (Ολυ).
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πρόεδρος: Σφακιανάκης Μιχάλης.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Πρόεδρος: Λαζάρου Ιωάννα.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑΖΑΚΥΝΘΟΣ: Βενεστάνου Δέσποινα. ΘΗΒΑ: Τουλουμάκος Αντώνης. ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Τσίπρας Εμμανουήλ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Κουρούκλης Γιάννης. ΛΑΜΙΑ: Τσέλιου Κατερίνα. ΦΛΩΡΙΝΑ: Καραντζίδης Βασίλης, Τορλαχίδης Θόδωρος. Σημειώνεται ότι σε συλλόγους με λιγότερα από 200 μέλη, ο Κώδικας Δικηγόρων επιβάλλει ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Copyright © 1997-Sat Feb 19 12:45:49 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ