Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

Βίαιη συγκέντρωση για την αδηφαγία των μονοπωλίωνΚατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σε 4 μήνες καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός»
Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το σχέδιο νόμου για το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Σε 4 μήνες μετά τη ψήφιση και τη δημοσιοποίηση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός» στην άσκηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, ανοίγει δηλαδή το έδαφος για τη βίαιη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετική διασπορά, για τη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων. Η είσοδος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων δείχνει την πόρτα εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει και τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βάζει και οριζόντια διάταξη, για τη άρση όλων των περιορισμών, που στη συνέχεια θα επεκταθεί σε περίπου 150 επαγγέλματα, πέρα από αυτά που προσδιορίζονται στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Συγκεκριμένα, καταργούνται:
Τα πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων.
Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης».
Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.
Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Είναι φανερό δηλαδή ότι η οριζόντια διάταξη φωτογραφίζει δραστηριότητες, όπως φαρμακεία, αρτοπωλεία κ.ά.
Η επιβολή ή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
Οι περιορισμοί που σχετίζονται με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων.
Η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών.
Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Η υποβολή υποχρέωσης του επαγγελματία να προσφέρει μαζί με τη δική του κύρια υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Για τους δικηγόρους: Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας, οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης, μέσω των δικηγορικών συλλόγων. Για τον υπολογισμό των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι «ελάχιστες αμοιβές» διατηρούνται ως «ποσά αναφοράς».
Για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς: Για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών διατηρούνται οι «ελάχιστες αμοιβές», μόνο ως «ποσά αναφοράς». Για τις μελέτες δημοσίων έργων, οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, υποβάλλουν την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
Για τους ορκωτούς λογιστές: Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.
Για τους συμβολαιογράφους: Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να μειώνεται όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής.
Για τη συνέχεια ετοιμάζουν και νέες λίστες με δεκάδες άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες ανάμεσα σε αυτές και οι παρακάτω: πλανόδιο εμπόριο, ταξί, λεωφορεία ΚΤΕΛ, κρεοπώλες, γεωπόνοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, κτηνίατροι, οδοντοτεχνίτες κ.ά.
Επιχειρώντας να δώσει αβάντα σε αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση παρήγγειλε δημοσκόπηση σε ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου τάχα να πάρει υπόψη της τη λεγόμενη κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν με βάση τα τηλεφωνικά ερωτηματολόγια, το 78% δήλωσε «υπέρ του ανοίγματος» και 15% κατά.
Copyright © 1997-Tue Feb 01 13:10:56 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου