Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ... Τα ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας...

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ιδεολογήματα των απολογητών του συστήματος ότι η «απελευθέρωση» των αγορών, η είσοδος δηλαδή σ' αυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, θα προάγει την ανάπτυξη, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και στην προσφορά καλύτερων και ποιοτικότερων εμπορευμάτων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, τα ακούμε πολλά χρόνια. Δεκαετίες ολόκληρες. Ετσι, ιδιωτικοποίησαν τράπεζες, τσιμεντοβιομηχανίες, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ (κρατώντας μέρος της ιδιοκτησίας ως κράτος, π.χ. έχουν ακόμη το 50% της ΔΕΗ, αυτό το μέρος πωλούν τώρα), τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, ακτές και παραλίες, ενώ σήμερα προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος, με την πώληση ακίνητης περιουσίας και ό,τι έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία από επιχειρήσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Φυσικά, τα αντιδραστικά αυτά ιδεολογήματα διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή. Η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου, σε όλους τους ζωτικούς αρμούς της οικονομίας, συνοδεύτηκε από μαζικές απολύσεις προσωπικού, πανάκριβα εμπορεύματα και υπηρεσίες και επιδείνωση της γενικότερης θέσης των εργαζομένων. Το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων οδήγησε στην ισχυροποίηση του κεφαλαίου και στη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Οσο για τον ανταγωνισμό και τις ευεργετικές τους επιπτώσεις, και αυτό αποδείχτηκε μια πολύ μεγάλη απάτη. Αυτό που πραγματικά έγινε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, η αύξηση του βαθμού μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των εμπορευμάτων. Ποτέ οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγάλοι κερδισμένοι από το σαρωτικά κύματα των ιδιωτικοποιήσεων και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δεν ήταν τόσο δυνατοί όσο την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.
***
Και όμως, τα αστικά ΜΜΕ και άλλα προπαγανδιστικά επιτελεία των αστών συνεχίζουν και σήμερα να επικαλούνται τα ίδια ιδεολογήματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα μειωθούν οι τιμές και έτσι θα προκύψει όφελος για τους καταναλωτές... Ξεπατικώνουν, μάλιστα, τα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών επιχειρήματα του ΙΟΒΕ - του δικού τους ινστιτούτου - και υιοθετούν και αυτοί τη θέση ότι η «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 13,5%...Λες και ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπειρίες για το τι σημαίνει στην πράξη «απελευθέρωση». Γιατί, μπορεί το ΑΕΠ να ανέβει, αλλά το λαϊκό εισόδημα θα συρρικνωθεί, οι τιμές θα αυξηθούν, επομένως ο λαός θα χάσει, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους.
Και όλα αυτά για να κρύψουν ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η άλωση από τις μεγάλες επιχειρήσεις, των επαγγελμάτων, τα οποία θέλουν να «απελευθερώσουν». Σε σχετικό, μάλιστα, κείμενο που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, διαβάζουμε και τα ακόλουθα: «Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να εξεταστεί αν οι προσπάθειες απελευθέρωσης των εν λόγω επαγγελμάτων είναι σκόπιμο να συνδυαστούν με κίνητρα για την τόνωση του ανταγωνισμού με μορφή επιχειρήσεων...».
***
Αυτό επιδιώκουν οι άνθρωποι. Να δημιουργήσουν το νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει σε κεφαλαιούχους, να φτιάξουν επιχειρήσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών, φαρμακείων, μηχανικών κ.λπ. Η «απελευθέρωση» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» σημαίνει το βίαιο εκτοπισμό μικρομεσαίων στρωμάτων, που θα αναζητήσουν θέση στη μισθωτή εργασία ή στη συγκαλυμμένη ανεργία με τα μπλοκάκια, είναι υποψήφιοι άνεργοι. Θα ακριβύνουν οι υπηρεσίες. Και οι ακριβές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι καλές για το λαό, που δε θα μπορεί να πληρώνει για να τις έχει. Ο εχθρός των αυτοαπασχολούμενων είναι τα μονοπώλια. Διέξοδος για το λαό η αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία σ' αυτούς τους τομείς, και οι οι εργαζόμενοι να είναι υπάλληλοι, με κανονικό ωράριο, ελεύθερο χρόνο, καλούς μισθούς, Ασφάλιση, δωρεάν Παιδεία, Υγεία κ.λπ.

Θ. Κ.


Copyright © 1997-Sat Feb 19 12:48:32 GMT+02 2011 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου